StadLandWater adviseerde bij samenwerkingsproject drie gemeenten

Flinke besparing door gezamenlijke rioolrenovatie

Gepubliceerd in: Vakblad Riolering, juni 2018
Door: Roland Duivis

De drie gemeenten Olst-Wijhe, Deventer en Raalte hebben samen ruim 1,5 kilometer riolering laten relinen. Door de krachten te bundelen en het werk vervolgens aan één partij uit te besteden, werd een efficiëntieslag gemaakt waarmee kosten werden bespaard. StadLandWater adviseerde bij het omvangrijke project, had dagelijks toezicht en voerde de directie.

In west-Overijssel bestaat het samenwerkingsverband RIVUS, waarin meerdere partijen samenwerken in de afvalwaterketen. Na de constatering dat er noodzakelijke renovaties moesten plaatsvinden aan de riolering, staken de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe de koppen bij elkaar. Gezamenlijk zetten ze het project in de markt. 

De civiel adviseurs van StadLandWater werden ingeschakeld voor het dagelijkse toezicht en de directie. „Maar het begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Denk aan het maken van een juiste inschatting van de randvoorwaarden en de berekeningen. Vooraf hebben we alle locaties geïnspecteerd en de bijzonderheden genoteerd”, zegt projectleider Bram Hekkink van StadLandWater. Zo werden bijvoorbeeld de werkzaamheden op de parkeerplaats bij een zwembad en een recreatiepark in de rustige herfst- en wintermaanden uitgevoerd. Op drukke wegen werd zoveel mogelijk buiten de spits gewerkt. De aanbesteding ging naar GMB, dat in staat was in een kort tijdsbestek, met slechts geringe overlast het riool perfect te renoveren.

Verspreid over de drie gemeenten werd zo in een jaar tijd anderhalve kilometer riolering gerenoveerd door middel van relining. Er werden tevens deelreparaties uitgevoerd en putrenovaties gedaan. Zodoende werd feitelijk alles onder de putdeksel aangepakt. Voor het relinen werd een glasvezel kunststofkous gebruikt (GVK). Vanaf straatniveau werd de kous tegen de binnenwand van het bestaande riool gedrukt en daarna met UV-licht uitgehard. Eventuele lekkages, scheurvorming of deformatie in het riool horen daarna tot het verleden. „Er zijn andere soorten kousen, zoals naaldviltkousen, en meerdere methoden om de kous vervolgens uit te harden, bijvoorbeeld met water, stoom en licht. In ons advies schreven we niet één specifieke methode voor, daardoor stonden alle aannemers bij de aanbesteding gelijk aan de streep. In dit geval hadden de buizen veel verschillende afmetingen maar waren de diameters gering. Dan is GVK en uitharding door licht ideaal”, aldus Hekkink. Nadat een kous door de buis is getrokken wordt er een ‘lichttrein’ doorheen gehaald die zorgt dat de hars uithardt.

Voorbereidingstijd

Hoewel de vaart er goed in zat tijdens de werkzaamheden, gemiddeld werd per dag zo’n honderd meter rioolbuis gerelined, duurde het project toch bijna een jaar. Hekkink: „Dat zit hem vooral in de voorbereidingstijd en de planning. Na de fase van offertes, aanbesteding en definitieve gunning, kan de aannemer pas aan de slag. Vervolgens moeten ook de liners besteld worden en daar gaat dan ook weer 4 of 5 weken overheen. Alles wordt namelijk op maat gemaakt. Als je bijvoorbeeld een streng van 50 meter hebt, dan wordt er een kous gemaakt van 54 meter, zodat je wat werkruimte hebt.” 

De 1,5 kilometer riolering kan nu weer vijftig jaar mee.

Besparing Rioolrenovatie Foto

Projecten

Gemeente Harderwijk repareert ‘aorta’ voor regionale waterafvoer met relining

Dwars door Harderwijk loopt een transportriolering. Door dit buizenstelsel met een doorsnede variërend van ø 1250 mm tot ø 2000 mm wordt al het afvalwater van zowel Putten, Ermelo en Harderwijk als van een persleiding van Waterschap Vallei & Veluwe afgevoerd richting de RWZI van het waterschap in Harderwijk.

Afkoppelen regenwater buitengebied: dit levert het op

Goed beschouwd is het ronduit onzinnig wat er links en rechts nog in het buitengebied gebeurt. Schoon hemelwater legt er een lange weg af via pompen en door leidingen om uit te komen bij een waterzuivering voor een intensief reinigingsritueel.

Samen de bodem in: wie gaat het eerst?

Over een integrale bodemaanpak door aannemers, saneerders, archeologen, nuts en het opsporingsbedrijf. Bij StadLandWater steken we graag onze kop in het zand. Letterlijk dan. Want werken onder het maaiveld levert interessante vraagstukken op. Zeker op binnenstedelijke locaties, waar de geschiedenis haar sporen heeft achtergelaten.

Contact opnemen

Vul onderstaand formulier in en u hoort zo snel mogelijk van ons. Wilt u een e-mail sturen, dan kan dat naar ons algemene e-mailadres: info@stadlandwater.nl. Bellen kan ook.

Neem contact op

Direct contact

Vestiging Goor

0547 276389

Vestiging Lichtenvoorde

0544 393220

Vestiging Apeldoorn

055-3035700