Afkoppelen buitengebied Ede
Contact opnemen

Staat er een project op de planning waarbij StadLandWater kan ondersteunen?

Neem contact op
kaart
Projectenkaart
79

Goed beschouwd is het ronduit onzinnig wat er links en rechts nog in het buitengebied gebeurt. Schoon hemelwater legt er een lange weg af via pompen en door leidingen om uit te komen bij een waterzuivering voor een intensief reinigingsritueel. Die waterzuivering is echter zinloos, want het hemelwater was natuurlijk al schoon. Het rioolsysteem in het buitengebied is bovendien niet berekend op het transport van al dat hemelwater. De pompen hebben vaker storing, slijten sneller en het brengt onnodige energiekosten met zich mee.

Gemeente Ede pakt probleem aan bij de bron

Dat vond ook Gemeente Ede die besloot te onderzoeken op welke adressen de hemelwaterafvoer nog op het riool was aangesloten. De gemeente had zelf al een overzicht opgesteld van ‘verdachte adressen’. De eerstvolgende stap was een fysieke controle bij die adressen. Vervolgens zouden de daadwerkelijk foutief aangesloten percelen aangeschreven moeten worden voor herstelwerkzaamheden met tot slot een hercontrole na twee maanden. Ze vroegen StadLandWater om deze taken op zich te nemen. Zo gezegd, zo gedaan.

We stelden vast dat 15% van de verdachte adressen inderdaad foutief was aangesloten. Zij ontvingen van ons een brief met het advies tot afkoppeling. In de meeste gevallen is die afkoppeling inmiddels een feit. Slechts een aantal adressen hebben we moeten overdragen aan de Omgevingsdienst. Dit alles verliep zonder inspanningen van de gemeente die daar erg tevreden over was: ‘De communicatie met ons verliep bovendien soepel, net als de uitvoering.’

Opsporen foutieve aangesloten percelen Ede

Afkoppeling loont: merkbaar minder storingen

Regenwaterafkoppeling is een eenvoudige, maar zeer effectieve maatregel om storingen bij gemalen te voorkomen. Regenwater is namelijk – samen met doorgespoelde doekjes − de grootste veroorzaker van storingen in rioleringssystemen. Hoe harder de pomp moet werken, hoe warmer hij wordt. En wanneer het veel en hard regent, slaat de draaitijdenbegrenzer aan. Je raadt het al: dan kan er weer een mannetje naartoe om de boel te activeren. Door het systeem te ontlasten, neemt het aantal storingen én het energieverbruik van het totale rioolstelsel af.

Dus heeft uw gemeente ook te kampen met gemalen die regelmatig storingen melden? Neem contact op met een van onze rioleringsspecialisten en we bekijken graag met u of foutieve aansluitingen hiervan de oorzaak kunnen zijn. 

Lift mee op de kennis van onze specialisten
Vul uw e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief
Gerelateerde projecten
Projecten waar ons hart sneller van gaat kloppen: grond, water, mensen en machines. Bekijk alle projecten
Servicepartner Afkas
Een werkwijze voor beheren rioolinstallaties
StadLandWater servicepartner AFKAS
Circulair slopen
Een werkwijze voor duurzamer slopen
Circulair slopen: doet u het al?
3 D modelleren gemaal
Een project van StadLandWater University
3D-modellen voor visualisaties, analyses en draagvlak
Vergroening centrum Winterswijk
Een project voor de gemeente Winterswijk
Vrijheidspark: vergroening centrum Winterswijk
Persleiding Duiven
Een project voor de gemeente Duiven
Aanpassing persleiding in Duiven

Wij werken samen met