Drijvend zonnepark vanaf water
Contact opnemen

Staat er een project op de planning waarbij StadLandWater kan ondersteunen?

Neem contact op
kaart
Projectenkaart
79

De energietransitie en het volgebouwde Nederlandse landschap: het schuurt steeds vaker. Waar plaats je windmolens en zonneparken zonder (al te veel) tegenwind van de omwonenden? Voor GroenLeven, leverancier van apparatuur voor zonne-energie, een goede reden voor de ontwikkeling van zonneparken op het water én een brede aanpak.

Locatie: de Lippe Gabriëlsplas in Ureterp, een voormalige zandwinning
Project: realisatie van een drijvend zonnepark
Essentieel: het zonnepark moest een aanwinst zijn voor de omgeving

Met dat laatste onderscheidt GroenLeven zich van de rest van de markt. Bij de ontwikkeling van het zonnepark moest namelijk rekening worden gehouden met de natuurwaarden van de omgeving en met de buurtbewoners. Tot dusver was de zandwinning een plek waarvan veel Ureterpers het bestaan niet wisten. GroenLeven besloot de locatie toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor recreatie.

Bijzonder ontwerp

StadLandWater participeerde vooral in de voorbereidingsfase van het project. Om te beginnen ondersteunden we bij de totstandkoming van het ontwerp: de landschappelijke inpassing en het stimuleren van biodiversiteit in het water en op het land. Het nieuwe ontwerp maakte de plas toegankelijk voor bezoekers om er te verblijven, te vissen of vogels te spotten. In de oevers werden faunamaatregelen genomen voor vissen en amfibieën en op het land kwamen bijenhotels, nestkasten en werden fruitbomen aangeplant.

Ureterp groen

Vertaling naar tekeningen, bestek en leidraad

Wij verzorgden vervolgens de technische uitwerking van het ontwerp in de vorm van tekeningen en een bestek en hielpen daarna GroenLeven bij de aannemerselectie. Een van de dingen die in de aanbestedingsleidraad werd opgenomen was dat de voorkeur uitging naar een samenwerking met lokale partijen vanwege de korte vervoersafstanden (lees: minder uitstoot). Daarnaast diende het te plaatsen vogelkijkscherm door de lokale timmerfabriek te worden gemaakt.

Drijvend zonnepark door hek

Een aanwinst voor bewoners, de natuur en de toekomst

Een dergelijk onontgonnen gebied vereist de aanleg van een tijdelijke infrastructuur zodat het zonnepark gerealiseerd kon worden. De grond moest bouwrijp gemaakt worden, er moest ruimte zijn voor het assembleren van de drijvers waarop de zonnepanelen zijn gemonteerd en waarmee de constructie (inclusief de trafo’s) te water werd gelaten en op locatie gebracht. Daarna kon de daadwerkelijke bouw beginnen.

Inmiddels is het zonnepark up & running. Natuurliefhebbers weten de voormalige zandwinning goed te vinden, bijen voelen zich er thuis, vogels vinden er voldoende schuil- en nestmogelijkheden en ook vissers kunnen er hun hart ophalen. Ondertussen wekt het park stroom op voor 4000 huishoudens. Daarmee is dit project, precies zoals vooraf gehoopt, een aanwinst voor bewoners, de natuur en de toekomst.

Gerelateerde projecten
Projecten waar ons hart sneller van gaat kloppen: grond, water, mensen en machines. Bekijk alle projecten
N825 Slimste weg
Een project voor de provincie Gelderland
N825: De Slimste Weg van Nederland
Renovatie gemalen
Een project voor de gemeente Olst-Wijhe
Renovatie 4 gemalen gemeente Olst-Wijhe
Innovatief asfaltonderhoud
Een project voor de gemeente Enschede
Innovatief asfaltonderhoud
Clashdetectie 3 D Enschede
Een project voor de gemeente Enschede
3D-clashanalyse: Iepstraat gemeente Enschede

Wij werken samen met