Voorbereiding en aanbesteding civiele infrastructuur windmolenpark

Windmolenparken: wij hebben de slag te pakken

Leestijd: 2 minuten

De realisatie van windmolenparken vormt een relatief nieuw werkterrein voor StadLandWater, maar we we weten inmiddels aardig de weg. Voor maar liefst 4 windmolenprojecten verzorgen we de tendering en we zijn ondertussen goed bekend met de geheel eigen terminologie. Met die nieuwe kennis kunnen we steeds beter inhoud geven aan de projectvoorbereidingen en is ook de communicatie daarin een stuk eenvoudiger geworden.

Windmolenparken vormen een aparte, maar interessante tak van sport in de civiele wereld. Je hebt te maken met een private partij in plaats van de overheid en het aanbestedingstraject wijkt af. Zo zit de selectie, inschrijving en marktconsultatie in één procedure. Daarnaast gelden er zware veiligheidseisen, is de terminologie anders én is de omgeving niet altijd even enthousiast over windmolens. Het is dan zaak om via veelvuldige en heldere communicatie de onderlinge verstandhouding goed te krijgen of te houden.

Maar wanneer je de slag eenmaal te pakken hebt, worden windmolenprojecten steeds leuker. Op dit moment zijn we met veel plezier betrokken bij de aanleg van 4 windmolenparken:

1. Windmolenpark “De Veenwieken” in opdracht van De Wieken en Raedthuys. Er worden 10 windmolens gebouwd, 6 voor De Wieken en 4 voor Raedthuys. Het project ligt deels in de gemeente Ommen en deels in de gemeente Hardenberg.
2. Windmolenpark ”De Drentse Monden” in opdracht van Raedthuys. Windpark De Drentse Monden en Oostermoer komt in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De windmolens worden geplaatst in zes lijnopstellingen.
3. Windmolenpark ”Koningspleij” in opdracht van Raedthuys en Pleij BV. Het gaat hier om 4 windmolens langs de pleijroute, waarvan 1 voor Raedthuys en 3 voor Pleij BV.
4. Windmolenpark “Bijvanck” in opdracht van Raedthuys. Windpark Bijvanck is gelegen aan de Ganzepoelweg vlakbij Angerlo. De Ganzepoelweg wordt doorkruist door de Didamse Wetering. De turbines worden parallel aan de Didamse Wetering gepositioneerd: twee exemplaren aan de westzijde en twee aan de oostzijde.

StadLandWater verzorgt civiele tender

Aan ons de taak om onze opdrachtgevers te ontzorgen in de civiele tender. Dat betekent dat we de voorbereiding en de aanbesteding van de civiele infrastructuur van de windmolenparken organiseren. Leuk, nieuw, uitdagend werk dat veel voldoening geeft. Er zijn enorm veel stakeholders betrokken bij de ontwikkeling van een windmolenpark. In twee projecten werken we zelfs voor twee opdrachtgevers aan één project. We fungeren dan haast als mediator om beide opdrachtgeverbelangen te behartigen en daarbij ook nog de belangen van de stakeholders mee te nemen.

Het aanbestedingstraject is samen met de opdrachtgevers opgezet en geeft meer vrijheden tot onderhandeling en tot het finetunen van werkzaamheden als je het afzet tegen reguliere aanbestedingen conform de ARW. De vrijheden zitten ‘m in het feit dat je naar aanleiding van gesprekken de uitvraag nog kunt bijstellen en hierin afstemming kan vinden met de aanbieders. Zo kun je echt appels met appels vergelijken en dat werkt goed. Tot dusver verlopen de projecten alle vier naar volle tevredenheid.

Benieuwd naar alle ins&outs? Vraag het onze windmolenparkspecialisten.

Ons werk

Innovatief asfaltonderhoud

Kijken we naar innovaties in het onderhoud van asfaltwegen, dan gebeurt er iets opvallends. Er is een enorme behoefte aan nieuwe manieren van wegonderhoud. Tijden veranderen en asfalt produceren en wegonderhoud kost meer CO2 dan wenselijk is. Is er dan geen alternatief? Jazeker wel, meerdere zelfs.

Drijvend zonnepark in Ureterp

De energietransitie en het volgebouwde Nederlandse landschap: het schuurt steeds vaker. Waar plaats je windmolens en zonneparken zonder (al te veel) tegenwind van de omwonenden? Voor GroenLeven, leverancier van apparatuur voor zonne-energie, een goede reden voor de ontwikkeling van zonneparken op het water én een brede aanpak. StadLandWater participeerde vooral in de voorbereidingsfase van het project.

Samen de bodem in: wie gaat het eerst?

Over een integrale bodemaanpak door aannemers, saneerders, archeologen, nuts en het opsporingsbedrijf. Bij StadLandWater steken we graag onze kop in het zand. Letterlijk dan. Want werken onder het maaiveld levert interessante vraagstukken op. Zeker op binnenstedelijke locaties, waar de geschiedenis haar sporen heeft achtergelaten.

Contact opnemen

Vul onderstaand formulier in en u hoort zo snel mogelijk van ons. Wilt u een e-mail sturen, dan kan dat naar ons algemene e-mailadres: info@stadlandwater.nl. Bellen kan ook.

Neem contact op

Direct contact

Vestiging Goor

0547 276389

Vestiging Lichtenvoorde

0544 393220

Vestiging Apeldoorn

055-3035700