Voorbereiding en aanbesteding civiele infrastructuur windmolenpark
Windmolenparken: wij hebben de slag te pakken
Leestijd: 2 minuten
De realisatie van windmolenparken vormt een relatief nieuw werkterrein voor StadLandWater, maar we we weten inmiddels aardig de weg. Voor maar liefst 4 windmolenprojecten verzorgen we de tendering en we zijn ondertussen goed bekend met de geheel eigen terminologie. Met die nieuwe kennis kunnen we steeds beter inhoud geven aan de projectvoorbereidingen en is ook de communicatie daarin een stuk eenvoudiger geworden.
Windmolenparken vormen een aparte, maar interessante tak van sport in de civiele wereld. Je hebt te maken met een private partij in plaats van de overheid en het aanbestedingstraject wijkt af. Zo zit de selectie, inschrijving en marktconsultatie in één procedure. Daarnaast gelden er zware veiligheidseisen, is de terminologie anders én is de omgeving niet altijd even enthousiast over windmolens. Het is dan zaak om via veelvuldige en heldere communicatie de onderlinge verstandhouding goed te krijgen of te houden.
Maar wanneer je de slag eenmaal te pakken hebt, worden windmolenprojecten steeds leuker. Op dit moment zijn we met veel plezier betrokken bij de aanleg van 4 windmolenparken:
1. Windmolenpark “De Veenwieken” in opdracht van De Wieken en Raedthuys. Er worden 10 windmolens gebouwd, 6 voor De Wieken en 4 voor Raedthuys. Het project ligt deels in de gemeente Ommen en deels in de gemeente Hardenberg.
2. Windmolenpark ”De Drentse Monden” in opdracht van Raedthuys. Windpark De Drentse Monden en Oostermoer komt in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De windmolens worden geplaatst in zes lijnopstellingen.
3. Windmolenpark ”Koningspleij” in opdracht van Raedthuys en Pleij BV. Het gaat hier om 4 windmolens langs de pleijroute, waarvan 1 voor Raedthuys en 3 voor Pleij BV.
4. Windmolenpark “Bijvanck” in opdracht van Raedthuys. Windpark Bijvanck is gelegen aan de Ganzepoelweg vlakbij Angerlo. De Ganzepoelweg wordt doorkruist door de Didamse Wetering. De turbines worden parallel aan de Didamse Wetering gepositioneerd: twee exemplaren aan de westzijde en twee aan de oostzijde.
StadLandWater verzorgt civiele tender
Aan ons de taak om onze opdrachtgevers te ontzorgen in de civiele tender. Dat betekent dat we de voorbereiding en de aanbesteding van de civiele infrastructuur van de windmolenparken organiseren. Leuk, nieuw, uitdagend werk dat veel voldoening geeft. Er zijn enorm veel stakeholders betrokken bij de ontwikkeling van een windmolenpark. In twee projecten werken we zelfs voor twee opdrachtgevers aan één project. We fungeren dan haast als mediator om beide opdrachtgeverbelangen te behartigen en daarbij ook nog de belangen van de stakeholders mee te nemen.
Het aanbestedingstraject is samen met de opdrachtgevers opgezet en geeft meer vrijheden tot onderhandeling en tot het finetunen van werkzaamheden als je het afzet tegen reguliere aanbestedingen conform de ARW. De vrijheden zitten ‘m in het feit dat je naar aanleiding van gesprekken de uitvraag nog kunt bijstellen en hierin afstemming kan vinden met de aanbieders. Zo kun je echt appels met appels vergelijken en dat werkt goed. Tot dusver verlopen de projecten alle vier naar volle tevredenheid.
Benieuwd naar alle ins&outs? Vraag het onze windmolenparkspecialisten.
Projecten
Duurzaam asfaltonderhoud in Enschede
StadLandWater is als projectleider verbonden aan het duurzame asfaltonderhoud aan de Bosweg in Enschede. We wilden dit project graag zo duurzaam mogelijk uitvoeren. Niet alleen ten gunste van de gemeente, maar ook omdat het aansluit bij onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen.
Van uitgeputte grond naar een letterlijk bloeiend energiepark
Zonneparken. Ze vallen niet bij iedereen in de smaak. Men denkt: wat zonde op die dure landbouwgrond, en ze zijn nog lelijk ook. Maar de energietransitie is gaande, of je nou fan bent of niet. Wat men zich niet realiseert is dat zonneparken vrijwel altijd gebouwd worden op plekken waar eerder intensieve landbouw werd uitgeoefend.
Wonen in de wijk van de toekomst: Tuinen van Zandweerd
Deventer is een gemeente die niet terugdeinst voor een leuke uitdaging. Langs de rand van de IJssel moest een toekomstgerichte wijk komen. De gemeente gaf daarop circa 80 kavels uit aan bijna allemaal particuliere bouwers onder de voorwaarde dat alle woningen duurzaam en natuurinclusief gebouwd worden.