Slimme monitoring brengt putbeheer in balans met budget

Uit onze reguliere inspectie blijkt dat het merendeel van de putten in een gemeente er slecht aan toe is. Uit veiligheidsoogpunt zouden ze allemaal vervangen moeten worden, maar het budget is ontoereikend. Hoe breng je veiligheid en budget in evenwicht?

Oplossing

Het antwoord op deze vraag ligt voor de hand: stel prioriteiten. Uit een reguliere inspectie rolt een globaal advies. In de praktijk blijkt echter vaak dat sommige putten weliswaar in aanmerking komen voor vervanging, maar nog best even meekunnen. Bepalen welke put wanneer vervangen moet worden om de veiligheid van weggebruikers te garanderen vraagt om twee dingen:

  1. het halfjaarlijks monitoren van de putten: blijft de situatie stabiel slecht of gaat het achteruit?
  2. het kunnen inschatten van de veiligheid van de situatie. Zit de put in een rijbaan, dan is de belasting hoger dan die van een put in een fietspad. En zo zijn er meer factoren die invloed hebben op de noodzaak om een put te vervangen.

Wil je de monitoring en beoordeling om wat voor reden ook uitbesteden? Dat kan. Zo monitoren wij op dit moment ook al de putten voor een gemeente in Midden-Nederland. Zij ontvangen van ons elk halfjaar een rapportage met een advies. Hierin vermelden we bijvoorbeeld: deze put heeft geen bodem meer en moet binnen x periode vervangen worden; deze put heeft instromend water en vraagt om nader onderzoek; en deze put doet het nog en de situatie is veilig, maar wij verwachten dat vervanging nodig is over x jaar.

NB Speelt behalve het budget ook de overlast voor de omgeving een rol, overweeg dan eens om de put te laten renoveren. Putrenovatie is weliswaar niet per se goedkoper dan een putvervanging, maar de uitvoering verloopt vaak wel een stuk sneller en met minder overlast voor de omgeving.