Simpel veldonderzoek voorkomt meerwerk bij relining

Meerwerk is niet altijd te voorkomen, maar een goede voorbereiding brengt je een eind in de juiste richting. Om wat voor werk het ook gaat: je zal achter je bureau vandaan moeten, het veld in. Want op locatie de situatie bekijken, levert essentiële informatie op die je tijdens de uitvoering een boel geld en frustratie schelen.

Oplossing

Ga op onderzoek uit. Stel je voor: een stuk rioleringsbuis is er slecht aan toe en je besluit het riool te relinen. In theorie is dit een mooie oplossing, maar relining gebeurt met een grote vrachtwagen en een metershoge kraan. Zijn er bomen, bijzondere objecten of ligt het riool in een drukke doorgaande weg? Dan is relinen misschien niet eens mogelijk zonder bijzondere maatregelen te treffen. Of is het slim alvast te inventariseren hoe het verkeer omgeleid kan worden. Wij hebben al eens meegemaakt dat we op een industrieterrein een nieuwe noodweg moesten aanleggen en lantaarnpalen moesten verwijderen. Daar kan je maar beter op voorbereid zijn.

Daarnaast is het aan te raden de put open te trekken en een blik naar binnen te werpen. In sommige oude putten zitten klimijzers. Die moeten verwijderd worden voor je de kunststof kous erdoor trekt, want anders haakt de kous kapot. Of op de bodem van het riool is een stroomprofiel aangebracht. Dat profiel kan in de weg liggen omdat het de vorm van de rioolbuis verandert. Als je daar ter plekke pas achter komt, staan er 10 man, een vrachtwagen en een kraan voor niks in de startblokken en kan de verkeersomleiding weer afgebroken worden. Door goed veldonderzoek komt meerwerk vanuit de aannemer bijna niet voor. Ontbreekt je daarvoor de tijd? Wij doen het ook graag voor je.

Projecten

Rookproef ideaal bij foutaansluitingen

Bewoners in het buitengebied klagen: bij elke plensbui komt het water in de wc omhoog en borrelt het in de gootsteen. Bij een reguliere inspectie drijft wc-papier door het regenwaterriool.

Quickscan maakt rioolinspectie goedkoper, sneller en duurzamer

Het is gebruikelijk elke vijf jaar de riolering te inspecteren. Bij een traditionele rioolinspectie wordt eerst het volledige rioolsysteem gereinigd waarna de daadwerkelijke inspectie plaatsvindt met behulp van een ‘videokar’.