Slimme oplossing riolering Mr. H.F. de Boerlaan in Deventer

Uitgevoerd door GMB en Hoornstra-Ophof


Onder de Mr. H.F. de Boerlaan in Deventer ligt een transportriool op 5 meter diepte met grote infiltraties en scheuren. Het riool ligt bovendien met tegenschot. Gemeente Deventer betrok StadLandWater bij het vinden van een geschikte oplossing. We begeleidden uiteindelijk de gehele onderzoeksfase, voorbereiding, aanbesteding en uitvoering.

Het traject startte met het doorrekenen van verschillende scenario’s. Het vervangen van het riool op traditionele wijze vroeg om een zeer grote investering. En de overlast die deze aanpak zou geven op de drukke kruising was absoluut niet wenselijk. Gelukkig bleek één deel geschikt te zijn voor relining. En het andere deel kon door middel van bijvoorbeeld een boring worden hersteld. We besloten het werk via twee geïntegreerde contracten aan te besteden.

Meer weten over onze aanpak? Neem dan contact met ons op.

Relining door GMB

Het reliningsdeel (155 m1) van de riolering werd aangenomen door GMB uit Opheusden. Deze aannemer bedacht een methode om de rioolstreng in 3D in te meten. Aan de hand daarvan fabriceerde de aannemer schuimen blokken waarover de liner werd getrokken. Zo hebben ze een nieuwe streng onder afschot gebracht in de bestaande buis. Hydrolisch gezien is de buis verkleind tot een diameter van 400mm.

Riolering Deventer door StadLandWater

Riool door Hoornstra-Ophof

Het tweede deel van het riool (75 m1) werd aangenomen door Hoornstra-Ophof. De aannemer bracht de rioolstreng rond 400 mm aan door middel van een openfront-boring. De aannemer heeft gekozen voor een boring vanwege:

- de leiding ligt op 5 meter diepte
- beperkte ruimte
- aanwezige bomen
- voetgangersgebied tussen het Saxion en Aventus
- nutsleidingen
- aanwezigheid van verontreinigde grond
- belangrijke fietsroute
- aansluiting maken onder een drukke kruising in binnenstedelijk gebied
- ruimte aanwezig naast het te vervallen riool

De overige aansluitingen worden gerealiseerd door middel van buis-in-buismethodes.

Riolering Deventer door StadLandWater
  • Riolering Deventer door StadLandWater
  • Riolering Deventer door StadLandWater
  • Riolering Deventer door StadLandWater

Ons werk

StadLandWater servicepartner AFKAS

Bent u betrokken bij het beheer van riooltechnische installaties zoals gemalen? Dan heeft u daar mogelijk een dagtaak aan. Het beheer is complex en er gaat veel geld in om. StadLandWater is exclusief servicepartner van AFKAS. Wij adviseren u bij de aanschaf en gebruik van het pakket.

NEN 3399 vervalt: Rioleringsinspectie volgens NEN-EN 13508-2

Per 1 januari 2020 vervalt de NEN 3399:2015 en wordt dan vervangen door de NEN-EN 13508-2+A1:2011. De nieuwe norm gaat een serieuze impact krijgen op de werkzaamheden van de inspecteur, de rioolbeheerder en de opdrachtgever.

Werken in een bouwteam: zó slaagt het wel!

Bouwteams worden steeds populairder. Werken in bouwteams is namelijk efficiënt. En meer efficiency betekent minder verspilling van tijd en geld. Daar heeft elke organisatie natuurlijk wel oren naar. Overweegt u een bouwteam op te starten? Met onze 10 tips omzeilt u de grootste valkuilen en gaat u goed voorbereid van start.

Contact opnemen

Vul onderstaand formulier in en u hoort zo snel mogelijk van ons. Wilt u een e-mail sturen, dan kan dat naar ons algemene e-mailadres: info@stadlandwater.nl. Bellen kan ook.

Neem contact op

Direct contact

Vestiging Goor

0547 276389

Vestiging Lichtenvoorde

0544 393220