3 technieken voor putrenovatie

De ene put is de andere niet. Daarom vraagt het doen van putrenovaties enig voorwerk. Welk putrenovatiesysteem past het beste in uw situatie? Hieronder lichten we drie technieken nader toe: putrenovatie met een verticale liner, putrenovatie met mortel, eventueel in combinatie met een coating, en putrenovatie met een glasvezelkunststofbeplating met laminaat.

Elk putrenovatiesysteem kent voor- en nadelen. Om u een idee te geven van de onderlinge verschillen geven we hieronder per werkwijze een omschrijving van de toepassing en een opsomming van de bijbehorende voordelen en nadelen.

1. Putrenovatie met verticale liner

Er zijn verschillende verticale liners verkrijgbaar. Wij beschrijven hier het systeem van Smit Composite.

Toepassing verticale liner

Deze putrenovatie kenmerkt zich door het volledig uit één kous bestaande systeem dat wordt geïmpregneerd met hars. De kous omvat alle wanden, de putbodem en alle aansluitingen. De kous is gemaakt van 3D-glasweefsel dat we uitharden met UV-licht. We controleren de kwaliteit van de aangebrachte kous met behulp van een ring. Deze ring wordt gecreëerd door de kous een gedeelte boven het maaiveld uit te laten steken. Na uitharding halen we de ring eraf. Deze ring kan in een laboratorium worden getest op vooraf bepaalde specificaties. Omdat de ring representatief is voor de put kan zo eenvoudig de kwaliteit van de aangebrachte kous worden beoordeeld.

Voordelen verticale liner

- (Na voorbereiding) in slechts één dag gereed.
- Volledige en accurate maatvoering door het vooraf inmeten in 3D.
- Volledig waterdicht.

Nadelen verticale liner

- Relatief duur putrenovatiesysteem.

Afbeeldingen: Smit Composite

Putrenovatie Met Liner

2. Putrenovatie met mortel of mortel + coating

Voordat we beginnen aan de putrenovatie beproeven we de gereinigde putwand op hechtsterkte. Vervolgens injecteren we de putrand met een 2-componentenpolyurethaanharsinjectiemortel. Hiermee maken we de putrand waterdicht. Daarna brengen we een beschermende laag betonmortel aan. Eventueel volgt een laag coating. Dan voeren we nogmaals een hechtsterkteproef uit op de gerenoveerde putrand. Of u wel of niet kiest voor een coating hangt af van het budget dat u tot uw beschikking heeft. Maar voordelen zijn er zeker. Zo zorgt de coating voor een betere bescherming tegen agressief afvalwater, waterdichtheid en een hogere eindkwaliteit.

Er zijn verschillende mortel- en coatingproducten op de markt die op grote lijnen aardig met elkaar overeenkomen. Een voorbeeld van mortel is de Ombran MHP 15 (hoog sulfaatbestendig), een voorbeeld van coating is de Ombran CPS (Corrosion Protection System).

Voordelen renovatie met mortel

- In één à twee dagen gereed.
- Relatief goedkoop putrenovatiesysteem.

Nadelen renovatie met mortel

- Slechte tot geen hechting op een niet goed gereinigde of niet-schone ondergrond.
- Het stroomprofiel is ‘onbehandeld’ en vatbaar voor gassen en agressief rioolwater.

Afbeeldingen: MC-Bauchemie

Putrenovatie Mortel

3. Putrenovatie met GVK-beplating (glasvezelkunststof) + lamineren:

We reinigen de put waarna we de beplating verankeren aan de putwanden. Afhankelijk van de kwaliteit van het banket en het stroomprofiel kunnen we schaaldelen in aanbrengen. De hierdoor ontstane voegen werken we af met een polyesterpasta. Hierover brengen we handmatig een eerste laminaat aan waarna een tweede laag laminaat volgt. We werken de tweede laag laminaat af met een chemisch resistente vlieslaag met een kleurstof.

Voordelen GVK-beplating

- In één à twee dagen gereed

Nadelen GVK-beplating

- Het schaaldeel kan een belemmering vormen als er een verspringing zit tussen het stroomprofiel (het schaaldeel) en de aansluitende buizen.
- Als er geen schaaldeel word toegepast is het stroomprofiel ‘onbehandeld’ en daardoor vatbaar voor gassen en agressief rioolwater.

Putrenovatie Gvk Beplating

Welk systeem voor putrenovatie is het best?

Welk putrenovatiesysteem het meest geschikt is in uw situatie, hangt af van allerlei factoren:
- Bereikbaarheid van de put
- Diepte van de put
- Vorm van de put
- Omvang van de put
- Staat van de put
- Het materiaal: beton of metselwerk
- Aantal inlaten dat is aangesloten op de put
- Het toekomstbeeld
- Bijzondere omstandigheden zoals zeer agressief afvalwater
- De omgevingsfactoren
- En andere factoren

Heeft u vragen over putrenovatie of wilt u graag een passend advies, neem dan contact op met onze adviseur riolering, Bram Hekkink. Zijn telefoonnummer: 06-44183348 en zijn e-mailadres: b.hekkink@stadlandwater.nl.

Contact opnemen

Vul onderstaand formulier in en u hoort zo snel mogelijk van ons. Wilt u een e-mail sturen, dan kan dat naar ons algemene e-mailadres: info@stadlandwater.nl. Bellen kan ook.

Neem contact op

Direct contact

Vestiging Goor

0547 276389

Vestiging Lichtenvoorde

0544 393220

Vestiging Apeldoorn

055-3035700